ARAD. Fosta companie arădeană SC Amarad SA rămâne, în continuare, în atenţia celor de la Consiliul Concurenţei. 13 companii, printre care şi Amarad, care au participat la licitaţii organizate de Transgaz, au fost călcate de către cei de la Consiliul Concurenţei. Investigaţiile au dus la noi concluzii: alte patru firme au fost implicate în înţelegeri privind licitaţii trucate, licitaţii la care se ştia încă dinainte câştigătorul. Noii infractori de pe piaţa licitaţiilor sunt firmele Armax, Ecprod, Condmag şi Instcomp.
„La ora actuală, investigaţia se referă la 11 licitaţii organizate de Transgaz şi sunt suspectate 14 companii: Inspet, Condmag, TMUCB, Rominsta, Moldocor, Cis Gaz, Armax, Armax Gaz, Pegamont, Ecprod, Amarad, Posada Med, Staza Invest şi Instcomp”, au anunţat cei de la Consiliul Concurenţei.
Potrivit celor de la Consiliul Concurenţei, lotul de firme mai sus menţionat a participat la o serie de licitaţii organizate de Transgaz pentru lucrări care au vizat racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente. Înainte de a trimite ofertele de preţ, firmele se înţelegeau între ele şi stabileau cine trebuia să câştige licitaţiile.
„Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de companii, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei, în special cele care privesc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte”, mai spun cei de la Concurenţă.
„Suspectăm companiile că s-au înţeles atât asupra conţinutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitaţii, cât şi asupra modului în care îşi susţineau aceste oferte, astfel încât contractele să fie adjudecate prin rotaţie. În acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declanşa o investigaţie de amploare într-un domeniu sensibil cum este cel al gazelor naturale”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la momentul demarării anchetei. De atunci, însă, mişcările sunt puţine, iar măsurile luate împotriva firmelor sunt zero. Dar ancheta continuă.
A dat faliment
La foarte scurt timp după demararea anchetei Consiliului Concurenţei, compania Amarad SA a declarat forfait pieţei de construcţii. După ce a încercat redresarea prin insolvenţă (zvonurile spun că doar de ochii lumii), Amarad a intrat în faliment, urmând lichidarea. Cu datorii de câteva milioane de euro către stat, compania a fost închisă definitiv, pe terenul unde aceasta şi-a desfăşurat activitatea fiind ridicat, recent, un supermarket, în cartierul Aurel Vlaicu. Însă obştescul sfârşit al Amarad nu i-a lăsat pe toţi angajaţii fără loc de muncă.
Pentru că activitatea Amarad a fost continuată de o altă firmă, Amahouse (o simplă coincidenţă de nume?), aceasta intrând puternic pe piaţa contrucţiilor. Mare parte din conducerea Amarad s-a transferat către această nouă firmă care, de câţiva ani, este preferata instituţiilor de stat, Amahouse având semnate o sumedenie de contracte cu administraţiile publice locale.
Dosare şi achitări
Predispoziţia firmei Amarad SA către mici înţelegeri poate fi oglindită şi în problemele pe care fostul director al societăţii, Miron Cheregi, le-a avut cu legea. Acesta a fost trimis în judecată şi condamnat de Tribunalul Bucureşti pentru cumpărare de influenţă. Potrivit anchetatorilor, acesta ar fi plătit sume de bani către un impostor care susţinea că se află în relaţii bune cu şefii Transgaz, E.ON Gaz, Lukoil, Petrom şi îi poate convinge pe aceştia să semneze contracte de lucrări cu Amarad. Până la urmă, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Cheregi. Însă faptul că o instanţă a apreciat că acesta a comis o infracţiune poate lăsa loc de interpretări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!